Dobrý večer cestovatelé, celý život jsem dovolenkoval pomocí CK a nyní jsem se rozhodl že vyzkouším cestovaní na vlastní pěst. Rád bych v únoru vyrazil se svou přítelkyní do zahraničí na max. 3 týdny a rozpočet pro jednu osobu by byl kolem 50tis. Nechci jen ležet na pláži, ale hlavně prozkoumat zemi, proto mi do oka padla Srí Lanku, kde bych právě dva týdny cestoval a přespával v guest housech. Napadlo mě půjčení vozidla bez řidiče, protože nechci trávit dovolenou ve třech a u veřejné dopravy se bojím, že bych toho nestihl tolik(+ se nechci mačkat x hodin). Na netu jsem se dočetl, že se  dá ze SL dobře doletět na Maledivy a tam poté relaxovat u moře, ale otázka zní jestli ty obydlené ostrovy stojí vůbec za to. (čas letadlem na Maledivy, přeprava lodí, bydlení v ňákém obyčejném pensionu, který bude i tak předražený jen kvůli pár fotkám a abych se mohl pochlubit že jsem byl na Maledivach? :-/ ) Fotky z Malediv jsou nádherné, ale věřím, že ty peníze jdou využít i lépe.Původně jsem chtěl letět s emirates, ať si tu dovolenou začnu hezky užívat už od první minuty, ale poté jsem se zamyslel nad tou cenou a co za to vlastně dostanu. Alkohol-jsem abstinent, jídlo-kvůli tomu snad neletim letadlem :-) takže jediné + vidim asi v prostoru na nohy :-D Momentálně nejsou ani akce na letenky takže koukám po všech společnostech. Budu rád za Vaše rady do začátku, ohledně letecké společnosti, SL, Malediv a nebo i klidně doporučení jinačí země, kam se dá vyrazit v únoru s timto rozpočtem. .

Dovolena do 100tis.

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

Dobrý večer cestovatelé,


 celý život jsem dovolenkoval pomocí CK a nyní jsem se rozhodl že vyzkouším cestovaní na vlastní pěst.


 Rád bych v únoru vyrazil se svou přítelkyní do zahraničí na max. 3 týdny a rozpočet pro jednu osobu by byl kolem 50tis. Nechci jen ležet na pláži, ale hlavně prozkoumat zemi, proto mi do oka padla Srí Lanku, kde bych právě dva týdny cestoval a přespával v guest housech. Napadlo mě půjčení vozidla bez řidiče, protože nechci trávit dovolenou ve třech a u veřejné dopravy se bojím, že bych toho nestihl tolik(+ se nechci mačkat x hodin). Na netu jsem se dočetl, že se  dá ze SL dobře doletět na Maledivy a tam poté relaxovat u moře, ale otázka zní jestli ty obydlené ostrovy stojí vůbec za to. (čas letadlem na Maledivy, přeprava lodí, bydlení v ňákém obyčejném pensionu, který bude i tak předražený jen kvůli pár fotkám a abych se mohl pochlubit že jsem byl na Maledivach? :-/ ) Fotky z Malediv jsou nádherné, ale věřím, že ty peníze jdou využít i lépe.


Původně jsem chtěl letět s emirates, ať si tu dovolenou začnu hezky užívat už od první minuty, ale poté jsem se zamyslel nad tou cenou a co za to vlastně dostanu. Alkohol-jsem abstinent, jídlo-kvůli tomu snad neletim letadlem :-) takže jediné + vidim asi v prostoru na nohy :-D Momentálně nejsou ani akce na letenky takže koukám po všech společnostech.


Budu rád za Vaše rady do začátku, ohledně letecké společnosti, SL, Malediv a nebo i klidně doporučení jinačí země, kam se dá vyrazit v únoru s timto rozpočtem.

0

Maledivy asi každému podle jeho uvážení a finančních možností. Srí Lanka mnohem ekonomičtější volba, mně osobně mnohem sympatičtější právě pro poměr výkon/cena.

Jestli chceš jiný tip, určtě bych zahrnul do výběru Malajsii, třeba i Borneo. Je to neuvěřitelně přátelská země, fiančně velmi dostupná (benzín tuším kolem 12 Kč/l) a když nebudete s přítulkou vysloveně rozhazovat, vejdete se do 50tis za oba dohromady.  :-)
0 Citovat

Já mít zbytečných 100k a 3 týdny volna v únoru, tak vyrazím do Patagonie. Možná bych zvážil i Zéland.

0 Citovat

ses na cestujlevne. s timto rozpoctem se ti dostane rad na dvakrat kolem koule trip. nikoliv ode me. proc si myslis ze emirates jsou neco extra? jiste ty aj tvoja galanka ocenite rychly prolet z blizkeho letiste s max.jednim prestupem. Z toho bych vychazel pri volbe letecke spolecnosti. V prasecaku (economy class) jsou vicemene vsechny longhaul letecke spolecnosti nastejno. jedes poprve bez ck, takze potrebujes turisticky prokourenou destinaci typu SL, Maledivy, Thajsko. S timto rozpoctem bych ale Maledivy vynechal, ty by z toho ukously zbytecne moc. Fotky z Malediv co znas jsou povetsinou z resortu, kde za noc nechas moc. Obydlene ostrovy nejsou zle, ale na privatni ostrovy (resorty) to nema. Jiste, vec nazoru. Vozidlo bez ridice je blbost, normalne budes mit lokalniho ridice co zna mapu a mistni dopravni specifika. a nevyjde to draz.

0 Citovat

Prakticky ve všem souhlas s Danielem. Lanka je pro tebe jako začátečníka ideál. Jen to auto asi nepotřebuješ na celou dobu. Při tvém rozpočtu a cenách na Lance je lepší si vždycky domluvit v ubytku transport do dalšího místa, kam budeš chtít. Do parků na slony atd. stejně potřebuješ jeep. Taky bych nechtěl trávit dovolenou ve třech. Pokud nemáš v plánu každý den někam přejíždět, tak toto je nejlepší varianta. V místě pak tuktukem nebo taxi. I tak tě to vyjde líp než platit a řídit v tom provozu auto celý pobyt. 

0 Citovat

@mirjur nemyslim si , ze zrovna Patagonie je pro nekoho kdo byl nekde jen s CK . sice je to 16 let co jsem byl  v jizni Americe , takze se tam asi i dost zmenilo , navic jsem cestoval s batohem a prazdnou kapsou , ale i tak , navic chce i nejake ty plaze , po ceste s Buenos Aires do Patagonie jsem sice  chytil na Novy rok na pobrezi upal , ale nemyslim , ze by to bylo nejak extra koupani , Novy Zeland jsem absolvoval jeste o  4 roky drive , to by mozna bylo lepsi , pro pohodli by si mohl vybrat  Singapore airlines , letosniho viteze  nejlepsi letecke spolecnosti, do Singapuru a pak treba pokracovat s Air New Zealand , otazka je zda nejsou 3 tydny na Novem Zelande malo , ja tam byl 3 mesice . samozrejme i jizni Amerika je malo na 3 tydny mel jsem tam 5 mesicu ...Na Zeland  chci jeste jednou a minimalne bych volil 4 tydny

Na SL jsem nebyl , hodne lidi to chvali ,ale rovnez me to neprijde , jako ideal pro zacatecnika , nepise , kde vsude byl s CK

Na Maledivy obcas byvaji i slusne akce  , taky jsem je uz zvazoval , zatim ted vyzkosime ten Mauritius  

Asi bych doporucil Jamajku , nam se tam v dubnu libilo , v unoru to bude hlavni sezona . muze vyzkouset jak  resorty tak i privatni ubytovani  a  da se podniknout vice zajimavych vyletu , my jsme zvolili 3 mista na ubytovani a  mit jeste tyden tak jsme zvladli i ty modre hory , ktere jsme nakonec bohuzel vynechali , asi jsme nemuseli by tyden v Negril  ale chteli jsme vic koupani , chybu  jsem mozna udelal na Jamajce v tom , ze jsem dal na rady a nepujcili jsme si auto i kdyz v tom Negril se to dalo bez nej, ale vetsi vylet uz stal dost penez  V Sant Antoniu uz to bylo v pohode i s vyletem

Samozrejme pak to Thajsko , taky o tom silne premyslim , ovsem mam podstatne nizsi  financni limit -)
0 Citovat

@muf2muf   zajimavy napad s tim Borneem nemas cestopis ? a nejsou tam jeste v unoru  prilis  deste ?

0 Citovat

Ty Maledivy nejsou zase tak špatné a drahé, jak tady lidi píšou a kombinace se Srí Lankou se nabízí. My byli v únoru na dvou ostrovech, doprava mezi ostrovy asi 30Kč, ceny potravin nižší než u nás (kokos cca 26 Kč, repelent 30 Kč, nějaký džus, nebo nealko pití 10-20 Kč, voda 1,5 litru 6 Kč, 4 menší banány 10 Kč, opalovací krém faktor 50 asi 130 Kč).

Jsou dost velké rozdíly mezi ostrovy, třeba Thoddoo, kde se dost jezdí , je takové větší a rušnější, tím bych začal, pak bych dal něco menšího, my byli nadšeni s ostrova Ukulhas, i to ubytování tam bylo pecka. (Mezi Ukulhasem  a Thoddoo jezdí právě ta místní ferry za 30 kč )

Naše dojmy zde:

http://www.mojecesty.com/clanky/...ivach.html


0 Citovat

Nemusíš nic složitě vymýšlet - najdi si na webu cestovky dovolenou za 200 k která se ti bude líbit a pak si jí ve vlastní režii můžeš zorganizovat za těch 100 k.

0 Citovat

Tonda 2 napsal(a):

Ty Maledivy nejsou zase tak špatné a drahé, jak tady lidi píšou a kombinace se Srí Lankou se nabízí.

 

Asi umis cist mezi radky lepe nez ja, ale o tom ze jsou Maledivy spatne nevidim nikde ani naznak. Maledivy jsou pekne a krasne na jakemkoliv ostrove, akorat ty obydlene s muslimskym obyvatelstvem s malym citem pro ekologii maji sva specifika, ktera nejsem ochoten snaset. Jako v jakekoliv jine destinaci na svete sezenes ubytovani velmi levne a budes z toho ucvrkavat, ale take ubytovani velmi drahe, nad kterym budes jen slintat, protoze na nej proste nemas. A treba to vubec neni tvuj salek kavy a mas za to, ze ty prachy tam uvali jen  idiot, pozer a snob v jedne osobe. Fair enough. Ja to psal z pohledu cloveka, ktery vyzkousel oboje. Jak "levne" ubytko za par set dolaru za noc s polopenzi na obydlenem ostrove tak "mastnacke" all inclusive ubytko za radove vyssi sumy v resortu s private sea plane. Zazitek to rozhodne nasobne lepsi nebyl, ale pokud chces ty "opravdicke Maledivy z posteru", pak to opravdu chce overwater villu s home reefem par temp od schodu do more. A to se rovna privatni ostrov s resortem. OP pise o tom, ze je ochoten spat v guesthousech a neni plazovy povalec, proto si myslim ze na Maledivy nemusi, ale za sve prachy si muze kralovsky uzit na Lance, ktera toho umi nabidnout stran more jako Maledivy. Pokud chteji delat island hopping, pak urcite Thajsko - Andamanske more a ne Maledivy. Maledivy si nechte na honeymoon. Jsem se nejak rozepsal, asi mikirovatim.

0 Citovat

50 tisíc za osobu a 3 týdny je relativně komfortní rozpočet pro 80 % území světa. Takže je spíš na vás si ujasnit, co chcete vidět.

Hlavní otázkou je KDY? Kam už tušíme – někam za teplem. Pokud píšeš o Srí Lance, tak lze zmínit i jihovýchodní Asii (Thajsko, Malajsie, Singapur). Borneo bych asi vynechal, to pro prvocestovatele nemusí být úplně vhodné, ale nějaký ten pátek jsem tu nebyl.

Asi bych se nebál ani Afriky (Zanzibar, Seychely, Mauritius). Je toho prostě dost :)

Ale jinak Srí Lanka ano, jen bez toho půjčeného auta – většinou je to víc starostí než užitku a je lepší si půjčit auto i s řidičem, jak tu již mnozí píší.

0 Citovat

Není pro začátečníky prozíravější s cestování na vlastní pěst začít někde v civilizované zemi 1. světa, tj. s fungující infrastrukturou a bez heloumajfriendů všech možných podob?

 
0 Citovat

a ktera civilizovana zeme 1.sveta s bohatou historii ma v unoru more na koupacku? OK, zkusme vynechat Polynesii a Havaj. Evropska zamorska uzemi v Karibiku? 

0 Citovat

Ja bych sel do Japonska. Koupacku mas na Okinawe a jinak to projezdis vlakem sem a tam. A hlavne je  to idealni destinace bez CK.

0 Citovat

Honzy napsal(a):

A hlavne je  to idealni destinace bez CK.

Really? To si fakt nemyslim, Japonsko je parada velika, ale poprve na vlastni pest bych to doporucil opravdu jen nekomu, komu bych, eufemisticky receno, nechtel moc pomoci.

EDIT: prave se mi z repraku line Terrible Lie od Nine Inch Nails. Ze by nahoda? Jsem prilis stary abych veril na nahody.
0 Citovat

pre prvocestovateľa by som navrhol Malajziu - čistá a civilizovaná krajina, k turistom prívetivá. Najprv Kuala Lumpur - na pár dní tam je čo vidieť - ubytovanie trebárs 5* Le Meridien nad Sentral station / z letiska rýchlovlak priamo k hotelu, priame linky do Batu Caves, Putrayaje a metro po meste/ - veľmi dobrý cenový balík veekend escape priamo cez hotelovú stránku, potom prelet na Langkawi a ubytovanie na privátnom ostrove s jedným hotelom a dobrou dostupnosťou - kyvadlový čln na hlavný ostrov - 5* Vivanta by Taj rebak - dobré ceny som chytil cez Asiatravel. Pekný bazén,čistá súkromná pláž a výborné bufetové večere - samozrejme, pozerám sa na cenovú reláciu, o ktorej sa tu hovorí...

Potom prelet z Langkawi do Singapúru a pár dní tam - Sentosa a Universal studios, China town a zologická záhrada. Návrat domv z Kuala Lumpur

0 Citovat

Honzy napsal(a):

Ja bych sel do Japonska. Koupacku mas na Okinawe a jinak to projezdis vlakem sem a tam. A hlavne je  to idealni destinace bez CK.

Okinawa ač je jinak super, tak na koupačku to v únoru moc není. Ne že by voda byla vyloženě studená, ale teplota vzduchu může být klidně pod 15 stupňů s deštěm. O koupání se rozumně dá mluvit až tak od dubna a i tak na oficiálních plážích bude ještě koupání zakázáno, jelikož nebudou natažené sítě a na nebezpečné ryby. To se snad dělá až od konce dubna.
0 Citovat

Asi tentorat Daniela a dalsi zklamu a budu velice strucny -), tyhle vseobecne dotazy mam nejradeji , sice 100 K pro dva zdaleka nemame , ale rozviri se tim siroka skala  napadu , ktere se daji skvele vyuzit  jako inspirace kam by se dalo  letet, i kdyz ne s Ryanairem -)) a ne zrovna na Kanary -), clovek se dozvi vic , nez kdyz se zada neco konkretniho

0 Citovat

Daniel napsal(a):

 V prasecaku (economy class) jsou vicemene vsechny longhaul letecke spolecnosti nastejno.


Čo ti ja viem. Ja som sa naposledy ulakomil na PRG - DXB - BKK s FlyDubai a nikdy viac (aj napriek cene 240,- / return s batožinou). Jediné šťastie bolo že v dátume spiatočného letu bola už linka BKK - DXB zrušená, tak nás prebookovali do A380 Emirates. Veľmi ťažko sa potom v DXB presadalo znova do FlyDubai. Čakať od Emirates v economy zážitok ako v businesse je hlúposť, ale stále je to o kus inde ako väčšina ich konkurencie, hlavne čo sa týka priestorového komfortu v novej A380.

0 Citovat

Zdravim! Rovnaku cestu nad ktorou uvazujete, sme absolvovali pred 3 rokmi. Vymakli sme vdaka cestujlevne letenky s Emirates za 340€. Na Maldivy sme prikupili za 150€, myslim, ze to boli Korean air a skoro ziadny rozdiel v porovnani s Emirates.

Kedze sme chceli zo Srilanky stihnut co mozno najviac za cca 13dni, tak sme vyuzili malu cesku cestovku: http://www.srilanka-cocohut.cz/. Lenka (majitelka cestovky, ktora zije na Srilanke) nam zabezpecila vsetko, co sme potrebovali. Rozhodli sme sa pre lacnejsiu verziu - okruh na minivane pre 10 ludi, co sa nam zdalo nakoniec ako super rozhodnutie, lebo sme spoznali dalsich fajn ludi - cechov, ktori s nami cestovali. Vedela by zabezpecit napr. len sprievodcu s autom pre nas dvoch a pod. 

Na Maldivy sme isli uz samostatne, lebo to bolo lacnejsie, nakolko Lenka mala v ponuke len  rezorty. Na 5 noci sme boli na ostrove Dhiffushi, kde su asi 3 penziony (teraz uz mozno viac). Celkovo cena so vsetkymi danami bola cca 100€ izba/noc s ranajkami.  Ostrov inak nic moc, chudoba, bordel a pod, ale aj tak to stalo za to - konkretne kupanie, snorchlovanie, vylet na sandbank a pod.

Takze za mna odporucam Srilanku aj Maldivy :)

0 Citovat

OK, toz pojd do me. Takze mame 2 osoby grand total 100k, ktere chteji neco videt z historie, smocit telo v teplem a peknem mori a maji na to 21 dnu v unoru 2019. Nevadi jim spat v guesthouse. Jedou poprve bez cestovky, takze by to mela byti turisticky prokourena destinace. Chteji neco videt, pocitejme treba s peti pobytovymi misty. Letenky a vnitrostatni transfery budou tak 20k/osoba, denne na osobu utratime 50USD, tj. bajvoko 23k/osoba/pobyt. Takze nam celkem zbyva 7k x 2 osoby= 14k, deleno 20 noci= 700Kc na noc. Takze stejne skoncime u levnych asijskych destinaci, protoze ten zpocatku impozatni budget vlastne pri podrobnejsim zkoumani az tak impozantni neni.

Nejlevnejsi zemi co jsem navstivil byla Kambodza, nasledovana Laosem, Barmou, Vietnamem, Kubou a Thajskem. Kubu mame z ruky, Vietnam je strasne roztahany, skrtam. Takze zkusim uvazovat nahlas. Letim Qatarem z Prahy ci Vidne na Phuket. (pozn. Pokud to cenove nebude mimo, zvazim open jaw VIE-BKK a navrat Phuket-VIE). Tam si na letisti pujcim auto a po relativne klidne dalnici dojedu do Khao Laku. Manathai je krasny hotel na klidnem miste mimo blbakova ve meste, ale asi trosku drazsi. Jiste levnejsich alternativ bude asi tak tisic, doporucuji jen kde jsem byl osobne a spokojen. Tripik do pralesa a do Phang Nga, aklimatizace. 4 noci a jedeme dal. Vracim auto na Phuketu a presunu se hotelovym speedboatem na Koh Yao Yai - Glow elixir hotel ma celkem nic moc plaz, ale je zde ceskoslovenska potapecska zakladna, vecerni super grilovacky - borci ti sezenou a upravi rybu jakou chces za zlomek ceny v jinych restauracich, promitaji se filmy na platno a dost laid back atmosfera. Muslimsky ostrov, uprostred ostrova ma jedovou chysi jeden kazisuk, u ktereho koupite zasoby alkoholu (ji, vlastne nepiji, takze nic).  Yao Yai je nastesti ve stinu Phuketu, je to stare dobre Thajsko, ostrov date krizem krazem na motorce. 4 noci staci. Z Phuketu poletime do Chiang Mai, obklopene horami, par treku, zipline, super zradlo, levne masaze, vylety na rafty. Na tygriky nepojedeme, protoze nebudeme podporovat ty grazly.  4 noci staci. My bydleli v Golden Bell a bylo to levne a super. Jestli Bangkok dat ci ne necham na vas, asi jednou za zivot by se to melo dat. Sivatel je super, ale musite chytit super promo, jinak  levnejsich variant asi milion. V BKK staci 3 noci. Zbytek bych stravil nekde v klidu na ostrove, od davu Cinanu a Rusaku - coz je vyzva, kterou vzdavam. Takze lodkou na Lantu, Long Beach Chalet bylo levnejsi ubytko na, prekvapive, Long Beach se super kuchyni. Na prvni seznameni s cestovanim na vlastni pest nenarocne.    
0 Citovat

Nezůstávala bych jen u Asie - takový Cancún a památky v okolí je ideální destinace i bez španělštiny. Nebo třeba JAR, nebo Rio. Možností je spousta. Jestli chceš ušetřit, tak si vyber destinaci podle toho kam zrovna bude akční letenka (můžeš letět s Emirates za 15-20k, nebo také za 7-10k v akci).

0 Citovat

Brazilii jsem zvazoval k doporuceni , ale je to narocne logisticky. Holt velka zeme, coz ale Nadezde ze SSSR neprijde

0 Citovat

Danielův podrobný rozbor jen doplním tím, že potvrdím, že 100k není nijak impozantní budget na 3 týdny cestování po Thajsku ve dvou, ale je to rozpočet, při kterým se není třeba jakkoliv omezovat a to včetně několika vnitrostátních přeletů, půjčení auta na větší část pobytu a dopřání si i pěkného ubytování. Jinak Kambodža určitě není nejlevnější země, kde jsem byl, takový Myanmar, Vietnam, ale třeba i Thajsko jsou levnější.

0 Citovat

MoonEclipse napsal(a):


Čo ti ja viem.

OK, toz bavime se o klasickych dopravcich, nikoliv o jejich lowcost odnozich. Scoot asi taky bude drtic kosti. Nejhorsi zazitek? Relativne nedavno z Abu Dhabi do Belehradu s Etihadem nejakou A320 na emergency exitu, bez moznosti sklopeni sedacky.... A dite bylo presazeno, protoze ji neni 18let.... Kabina pretopena, jidlo desive. A reknes si, Etihad. Nejlepsi? Kdyz z frankfurtu zrusili priskok do Vidne nejakym prskoletem a misto toho pro nas doletela A330, takze kazdy z cca 40pasazeru mel pro sebe asi 2 rady sedacek. Jasan, neni to longhaul.

0